Faraday Kalitka

A Faraday-kalitka egy olyan eszköz vagy burkolat, amelyet elektromágneses hullámok, például rádióhullámok, mikrohullámok vagy elektromágneses interferenciák elnyelésére vagy elvezetésére használnak. Ez a különleges burkolat elektromágneses sugárzás védelmére szolgál, és az elektromágneses térerősség zavaró hatásaitól óvja meg a belső teret és a benne lévő készülékeket.

A Faraday-kalitka létrejöttének alapja a Faraday-hatás nevű fizikai jelenség. Michael Faraday, az angol fizikus fedezte fel ezt az elvet az 1830-as években. A Faraday-hatás szerint egy vezető anyag elektromágneses térbe helyezésekor az elektromos töltések (elektronok) az anyag felszínére mozognak, és megakadályozzák az elektromágneses hullámok behatolását az anyag belső terébe. Ezért a Faraday-kalitka olyan vezető anyagból készül, amely lehetővé teszi az elektronok szabad mozgását a felületén.

Létrehozása során általában fémhálót vagy fémhálós kábelt használnak, amelyet körülvesznek vagy elhelyeznek egy zárt térben. Ez a vezető anyag képes elnyelni vagy elvezetni az elektromágneses hullámok energiáját, és megakadályozni, hogy azok behatoljanak a burkolt területbe.


Praktikusan ez azt jelenti, hogy se ki, se be nem jut semmilyen rádióhullám. Vagyis nem működnek a hangüzenetek, a gps nyomkövetés, videó jelek, RFID (Radio Frequency Identification) hullámok SOS jelzések, és morzé kódok. Ráadásul nem áramot járatni a kalitkában hogy működjön.

Kutatóintézetekben vagy laboratóriumokban a Faraday-kalitkákat használhatják érzékeny mérőműszerek vagy kísérleti berendezések védelmére az elektromágneses interferencia és külső zajok ellen. Hiszen a mai mobilokkal teli korszakban, nehéz olyan helyet találni ahol nincsenek folytok körülöttünk. Bizonyos katonai vagy kormányzati létesítményekben, valamint vállalati környezetekben biztonsági területeket hozhatnak létre Faraday-kalitkákkal, hogy megvédjék érzékeny berendezéseiket és adatvédelmi rendszereiket.

Ha James Bond-ot manapság elkapnák, biztos egy Faraday kalitkában kötne ki, mert a sok a kémgizmója, meg az automatikus nyomkövetője nem működik, éa láthatatlanná válik a műholdak előtt. 

Megjegyzések