Kerti terepmunkák füvesítés előtt

 Mi a tökéletes gyep titka?

A gyepet sokan elhanyagolják, pedig egy szép, zöld övezet az udvaron meglehetősen feldobhatja a területet. A gyep létrehozásakor számos szempontra ügyelnünk kell, ha gyönyörű végeredményt szeretnénk, többek között nagy hangsúlyt szükséges fektetni az előkészületekre, így válhat a fű akár olyanná, mint egy királyi család udvarán. A kutyáknak is jó fekvőhely.

Az első lépés a tereprendezés megtervezése. Nézzük meg a területet és vizsgáljuk meg a talaj minőségét, elképzelhető, hogy túl laza, agyagos, homokos vagy kötött. Ellenőrizzük, hogy vannak-e kövek, gyökerek vagy más egyéb akadályok. Ezeket minden kert tekintetében erősen javasolt szemügyre venni.

A tereprendezés alatt a kert tényleges előkészítését értjük a füvesítéshez. Itt jönnek jól a különböző eszközök és szerszámok, mint például az ásó, kapa, talicska, rotációs kapa, vagy akár egy sherpa mini rakodó is. Egyengessük ki a területet, távolítsuk el a köveket, gyökereket, valamint a gyomokat. Ha szükséges, dolgozzunk bele a talajba trágyát vagy komposztot, ezáltal javíthatjuk a talaj szerkezetét és tápanyagtartalmát.


sima zöld gyep


Hol jöhetnek jól a Sherpa mini rakodók?

A sherpa minirakodógép, vagy mini loader különösen hasznos lehet nagyobb kertekben, de akkor is, ha jelentős mennyiségű talajt kell mozgatni. A munkagép kiválóan alkalmas arra, hogy simává és egyenletessé tegye a területet, ami nagyban megkönnyíti a füvesítést, ezen kívül hozzájárul a gyors és hatékony munkavégzéshez.

A Sherpa mini rakodó segítségével gyorsan és hatékonyan lehet szétteríteni a talajjavító anyagokat és alaposan beledolgozni azokat a földbe. Érdemes megfontolni egy rotációs kapa használatát is, amely szintén alkalmas a talaj lazításához és a trágya vagy komposzt beledolgozásához.

A legizgalmasabb része a műveletnek, maga a füvesítés, itt kerül sor a fűmagvetésre vagy a gyepszőnyeg kihelyezésére.

Ne feledkezzünk meg az utómunkálatokról sem! A frissen telepített gyepet rendszeresen öntözzük és amennyiben indokolt végezzünk el némi utómunkálatot, hogy biztosítsuk a gyep egészséges fejlődését. Ez magába foglalja a gyomirtást, trágyázást és a gyep bizonyos időközönkénti nyírását.



Megjegyzések